Nu har jag lagat mat i flera dagar inför Påskdagen. Påskdagen är den i särklasss största dagen på hela året i Grekland, och efter 40 dagars fasta, så cirkulerar dagen (så som alla grekiska helger), kring just MAT!
Jag har lagat:
- Mavromatika (svartögda bönor som serveras som en kall sallad)
- Fava (en gegga som man äter med bröd och liknar ärtsoppa, men med citron, olja & rödlök)
- Gigantes (Gigantiska vita bönor med tomater & örter)
- Spanakopita (spenat- & fetapaj)
- Tiropita (ostpaj gjord på feta)
- Tzatziki (den känner ni till, men jag har även kryddat med mynta)
Jag och min mor har även gjort iordning enorma mängder grekisk sallad och potatisklyftor som ska göras i ugnen med olja & citron. Jag hittade även en äkta grekisk bäckfisk i frysen som vi äter medan vi grillan huvudrätten.
MEN det viktigaste på hela Påskbordet är lammet! Jag & Karros trevliga Peder hämtade "Jesus" igår hos Nina och Peder, slaktare till yrket, grejjade det där som inte jag pallar. Pang på rödbetan!
Idag åkte jag och min gamla grekiska polare Leo dit och förberedde inför morgondagen. "Jesus" sattes fast på ett järnspett, fästes med järntråd (inte spik dessvärre) och marinerades både utvändigt och invändigt (det är en annan historia som jag tar på matbloggen!). Nu är han inlindad i plast för att dra åt sig alla härliga kryddor och imorgon kl 08:00 tänder vi grillen och inväntar ett 30-tal vänner och släktingar! Jesus kommer nog ta ca 4-5 timmar att grilla över öppen eld...
Som om det här inte räckte så lagade jag lite rådjursfärsbiffar till middag, med en läcker gräddsås och helstekt röd potatis & sallad. Mums är bara förnamnet! ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar