Klarsgården

Klarsgården
Min underbara gård

torsdag 7 juli 2011

Veckans kärring

Jag längtrar efter min GRILL!

Låter det löjligt? Jo, det kanske det är.men jag längtar faktistiskt efter min grill. Jag älskar verkligen maten i Grekland, eller kanske att jag ska säga att jag älskar råvarora. Tomaterna luktar tomat (vet du ens hur en tomat luktar?). Gurkorna smakar gurka, inte vatten. Löken är så söt så att man kan äta den som ett äpple... osv.

Kvällens middag
Just denna vända här nere så har vi i princip inte ätit något grillat över öppen eld, och det är lite ovanligt. Det har blivit mest sallader och husmanskost.

Konstigt egentligen för greker KAN verkligen grilla, till skillnad mot många svenskar.

Veckans kärring är ett nytt påfund som jag funderat på ett bra tag och kommer handla om folk som jag retar mig lite extra på. Det kan var en specifik person, eller en typ av människa. Du kanske känner igen dig själv eller din granne?

Ämnet var alltså Veckans Kärring:

Det är inte helt ovanligt att man ser farbror Svensson lägga i kol i grillen och spruta på 1/2 l tändvätska och futta på. PFFFT... och tändvätskan har brunnit upp och kolen förblir svart och kall. Vad gör han då? Jo, mer tändvätska så klart! Denna gång lyckas han futta på ordentligt och hela grillen brinner nu ordentligt (både utvändigt och invändigt). Så fort den värsta eldsvådan har lagt sig (ca 5 min) så slänger han på färdigmarinerad vakuumförpackad flintastek som i verkligheten är förra årets julskinka som marinerats för att dölja hur den egentligen smakar numera.

Vad händer när man slänger marinerat kött på svart kol? Jo, lågorna får NY fart och köttet brinner vackert i kvällsolen. Resultatet blir alltså bränt kött som luktar & smakar tändvätska! USCH! Köp en gasolgrill istället!
Kärring!


Kol ska förberedas med stor kärlek och tålamod och det tar tid, ibland lång tid... minst 45 min och kanske mer, men processen kan aldrig påskyndas. Kolen ska vara helt vit och inte en tillstymmelse till låga ska synas. Har du inte tid och tålamod så är det bättre att ringa närmaste pizzeria!!!!

2 kommentarer:

  1. Oj,nu var hon på hugget!
    Här får man passa sig!

    SvaraRadera
  2. Svensken kanske har en annan ritual med grillandet? Kanske gå långt tillbaka i tiden och man associerar till bålet?Den där lilla köttbiten symboliserar häxan.
    Själv hade jag en period när jag och John Blund hjälptes åt med grillandet.När jag vaknade hade han försvunnit och bitatna såg ut som dom ovanför.
    Och sen ringde man närmaste pizzeria.
    Somliga blev glada och andra sura.

    SvaraRadera